РАЗРАБОТКА СПОСОБА ОПРЕДЕЛЕНИЯ КАТИОНОВ ЛИЗИНА И ТИАМИНА В ВОССТАНОВЛЕННОМ МОЛОКЕ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ПД-СЕНСОРОВ

O. V. Bobreshova, A. V. Parshina, E. A. Ryzhkova, T. S. Titova

Аннотация


Исследованы чувствительность и стабильность откликов сенсоров, аналитическим сигналом которых является потенциал Доннана на границе ионообменная мембрана/раствор электролита (ПД-сенсоров), на основе мембран МФ-4СК в калиевой, водородной и лизиновой формах в растворах восстановленного молока. Разработана мультисенсорная система с ПД-сенсорами и ионоселективными электродами для распознавания образов восстановленного молока с массовой долей сухого от 0.40 до 8.46 %. ПД-сенсоры на основе мембран МФ-4СК в калиевой форме использованы для количественного определения катионов лизина и тиамина в восстановленном молоке с концентрацией сухого молока 0.40 % мас. и 0.40-3.40 % мас. соответственно. Предел обнаружения катионов лизина и тиамина в восстановленном молоке составил 4.0·10-6 М и 2.9·10-6 М соответственно. Относительная погрешность определения не превышала 10 %.

Ключевые слова: потенциометрия, ПД-сенсор, мультисенсорные системы, перфторированные мембраны, восстановленное молоко, лизин, тиамин

DOI: http://dx.doi.org/10.15826/analitika.2013.17.4.008


Полный текст:

PDF (Russian)

Литература


Tverdokhleb G.V., Ramanauskas R.I. Khimiia i fizika moloka i molochnykh produktov [Chemistry and physics of milk and dairy products]. Moscow, DeLi print Publ., 2006. 360 p. (in Russian).

Gorbatova K.K. Khimiia i fizika moloka [Chemistry and physics of milk]. Saint Petersburg, GIORD Publ., 2004. 288 p. (in Russian).

Di Natale C., Mantini A., D'Amico A., Paolesse R., Macagnano A., Legin A., Lvova L., Rudnitskaya A., Vlasov Y. Electronic nose and electronic tongue integration for improved classification of clinical and food samples. Sensors and Actuators B, 2000, no. 1-3. pp. 15-21.

Winquist F., Krantz-Rülcker C., Wide P., Lundstrцm I. Monitoring of freshness of milk by an electronic tongue on the basis of voltammetry. Measurement Science and Technology, 1998, no.12, pp. 1937-1946.

Dias L.A., Peres A.M., Veloso A.C.A., Reis F.S., Vilas-Boas M., Machado A.A.S.C. An electronic tongue taste evaluation: identification of goat milk adulteration with bovine milk. Sensors and Actuators B: Chemical, 2009, vol. 136, no. 1, pp. 209-217. doi: 10.1016/j.snb.2008.09.025.

Hruškar M., Major N., Krpan M., Krbavčić I.P., Šarić G., Marković K., Vahčić N. Evaluation of milk and dairy products by electronic tongue. Mljekarstvo, 2009, no. 3, pp. 193-200.

Yamada H., Mizota Y., Toko K., Doi T. Highly sensitive discrimination of taste of milk with homogenization treatment using a taste sensor. Materials Science and Engineering, 1997, no. C5, pp. 41-45.

Kuchmenko T.A., e.a. Sposob ustanovleniia fal’sifikatsii molochnykh, kislomolochnykh produktov dlia detskogo i lechebnogo pitaniia iskusstvennymi aromatizatorami [The method for establishing of falsification of milk, dairy products for infants and therapeutic feeding artificial flavorings]. Patent RF, no 2334228, 2008 (in Russian).

Kuchmenko T.A., e.a. Sposob ustanovleniia rannei porchi molochnykh i kislomolochnykh produktov [A method for establishing an early spoilage milk and dairy products]: Patent RF, no 2345358, 2009 (in Russian).

Bobreshova O.V., Parshina A.V., Ryzhkova E.A. [A potentiometric multisensor system for determining lysine in aqueous solutions containing potassium and sodium chloride]. Zhurnal Analiticheskoi Khimii [Journal of Analytical Chemistry], 2010, no 8. pp. 866-872 (in Russian).

Bobreshova O.V., Parshina A.V., Polumestnaya K.A., Timofeev S.V. [A new type of potentiometric sensors based on perfluorinated, sulfonated cation-exchange membranes for quantitative analysis of multicomponent aqueous solutions]. Membrany i membrannye tekhologii [Membranes and Membrane Technology], 2011, no. 1, pp. 27-36 (in Russian).

Bobreshova O.V., Parshina A.V., Ryzhkova E.A. [Potentiometric multisensor system for co-determination of lysine, sodium, potassium, and magnesium ions in aqueous solutions]. Zavodskaia laboratoriia. Diagnostika materialov [Industrial Laboratory], 2011, no. 10, pp. 22-25 (in Russian).

Yaroslavtsev A.B., Nikonenko V.V. [Ion-exchange membrane materials: Properties, modification, and practical application]. Obzory Rossiiskie nanotekhnologii [Nanotechnologies in Russia], 2009, no. 3-4, pp. 33-53 (in Russian).

Bobreshova O.V., Parshina A.V. Potentsiometricheskie sensory na osnove ionoobmennikov dlia analiza vodnykh rastvorov [Potentiometric sensors based on ion-exchangers for the analysis of aqueous solutions]. Voronezh, Publishing center of Voronezh State University, 2012. 154 p. (in Russian).

Bobreshova O.V., Parshina A.V., Agupova M.V., Polumestnaya K.A. [Determination of amino acids, vitamins, and drug substances in aqueous solutions using new potentiometric sensors with Donnan potential as analytical signal]. Russian Journal of Electrochemistry, 2010, vol. 46, no. 11. pp. 1252-1262. doi: 10.1134/S1023193510110066 (in Russian).

Nesterin M.F., Skurikhina I.M. Khimicheskii sostav pishchevykh produktov: spravochnye tablitsy soderzhaniia aminokislot, zhirnykh kislot, vitaminov, makro- i mikroelementov, organicheskikh kislot i uglevodov [The chemical composition of foods: reference the table of contents of amino acids, fatty acids, vitamins, macro-and micronutrients, organic acids and carbohydrates].Moscow, Food Industry Publ., 1979. 120 p. (in Russian).

Derfel К. Statistika v analiticheskoi khimii [Statistics in analytical chemistry]. Moscow, Mir Publ., 1994. 268 p. (in Russian).

Christian G. Analiticheskaia khimiia [Analytical chemistry]. Kn.1, per. from English. Moscow, BINOM Knowledge laboratory Publ., 2009. 623 p.

Yurova E.A. [Chromatographic methods of analysis]. Molochnaia promyshlennost’ [Dairy Industry], 2010, no. 2, pp. 16-18 (in Russian).

Sovremennye metody analiza i oborudovanie v sanitarno-gigienicheskikh issledovaniiakh [Modern methods of analysis and equipment in sanitary-hygienic studies]. Moscow, FGUP «Intersen» Publ., 1999. 496 p. (in Russian).

Luginbuhl W. Evaluation of designed calibration samples for casein calibration in Fourier transform infrared analysis of milk. Lebensmittel-Wissenschaft Und Technology - Food Science and Technology, 2002, vol. 35, no. 6, pp. 554-558.


Ссылки

  • На текущий момент ссылки отсутствуют.